Werkbezoek Technische Unie Zwolle

_DSC9269 - kopie.jpg
PF Lia
Door Lia Noorthoek op 1 februari 2020 om 19:02

Werkbezoek Technische Unie Zwolle

Een afvaardiging van de Raad en van Duurzaam Woerden zijn op werkbezoek geweest in Zwolle en wel bij de Technische Unie (TU). Lia doet verslag en vertelt waar de voornaamste uitdagingen liggen.

De Technische Unie heeft de ambitie om de groenste kennis- en distributiepartner te zijn. Zo willen zij graag de verduurzaming van de gebouwde omgeving helpen te versnellen. Dit doen zij door het aanbieden van oplossingen die technisch en economisch haalbaar zijn. Zij hebben 55.000 klanten in Nederland die helpen bij duurzaamheid.

Want voor ons ligt een grote uitdaging om al die verschillende huizen gasloos te maken. En veel mensen zien daar tegenop en maken het soms ook te groot. Laten we met elkaar kleine stappen zetten en evt. een berekening maken van alles wat mogelijk is en waar je als huizenbezitter naar toe wilt.

En pak dan steeds iets aan als je gaat verbouwen of als iets moet worden vervangen. En dan zijn de eerste stappen:

  • Beperk energievraag: Isoleer muren, vloer, dak en leidingen. En bedenk, isoleren is ventileren!
  • Duurzame energie gebruiken: afkomstig uit natuurlijke bronnen als wind, zon, water, bodem en biomassa.
  • Fossiele energie efficiënt gebruiken: kies voor een hoog energielabel, laag verbruik en lage temperatuurverwarming.

 _DSC9229.JPG

De rondleiding in het inspiratiecentrum

Wat wil de eindgebruiker?

Die wil een energiezuinig huis, een lage energie rekening, voldoende warm water, voldoende verwarming, zelf het comfort bepalen, zo min mogelijk ruimteverlies en lawaai en een betaalbare oplossing. Daarom blijft de oplossing voor jouw huis altijd maatwerk.

Verschillende vragen werden er tijdens dit bezoek gesteld. Zo ook naar het in brand vliegen van een zonnepaneel op een dak. Dit komt omdat een paneel niet goed is aangesloten. Belangrijk is om te letten op een goed bedrijf met gecertificeerd personeel.

Een andere vraag was of ieder huis geschikt is voor een warmtepomp. Daarbij is de isolatiewaarde en het bouwjaar de belangrijkste factor! Eerst isoleren is het motto.

De ontwikkeling gaat heel hard en zo zagen we bijv. een zonnepaneel en een warmtepomp inéén. We hebben gekeken naar LED verlichting, warmtepomp, hybride installaties naast de CV-ketel.

Het begon te duizelen, maar toch was het heel inspirerend en begin klein zodat we minder energie nodig hebben!

Deel dit bericht

Reacties

Plaats een reactie