Geen gasgebruik, er wel voor betalen
Een aantal inwoners van de wijk Waterrijk hebben een gezamenlijk warmtesysteem. Zij gebruiken geen aardgas, maar omdat er landelijk een prijskoppeling is, betalen ze dezelfde prijs voor hun duurzame warmte als voor aardgas. Sinds de gasprijzen enorm zijn gestegen, betalen zij er ook naar. Harm en Lia stelde daarom schriftelijke vragen aan het college.
De woningen zijn gasloos maar de prijs voor energie van het warmtesysteem is gekoppeld aan de landelijke gasprijs. De koppeling werd gemaakt om te garanderen dat inwoners niet duurder uit zouden zijn dan mensen die aardgas gebruiken. Al met al was het de bedoeling dat het collectieve warmtesysteem voor inwoners voordeliger zou zijn dan gebruik van aardgas.
Echter, mede door het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen, waar onze fractie achter staat, en de oorlog in Oekraïne zijn de gasprijzen enorm gestegen. Hoewel we begrijpen dat we over de breedte van de samenleving niet aan prijsstijgingen kunnen ontsnappen, wringt de situatie in Waterrijk; de inwoners gebruiken geen gas, maar betalen er wel naar. Zij gebruiken hernieuwbare bronnen, maar ervaren nu alsnog de nadelen van fossiele brandstoffen.
Voor aanleiding genoeg omde volgende schriftelijke vragen te stellen aan het college:
- Is het college op de hoogte van de situatie in Waterrijk?
- Hoeveel woningen zijn gekoppeld aan het collectieve warmtesysteem?
- Wat kan de gemeente doen om de betreffende inwoners tegemoet te komen?
- De prijskoppeling ligt landelijk vast. Wethouders uit verschillende gemeenten deden enkele weken terug al een oproep aan Den Haag om een einde te maken aan de prijskoppeling. Sluit Woerden zich hier bij aan?
- Dezelfde wethouders doen een oproep aan hun energieleverancier om de prijzen te verlagen.[3] Is de gemeente Woerden hier ook toe bereid?
- Is het college het met ons eens dat dergelijke regelingen onwenselijk zijn, zowel direct voor inwoners als breder gezien met oog op het draagvlak voor de energietransitie?
- Een enkele inwoner uit Waterrijk is eerder al door de toeslagenaffaire geraakt. Hoe kan de gemeente maatwerk leveren om energiearmoede te voorkomen?