Waarom Woerden in regioverband samenwerkt aan de energietransitie

Woerden Energietransitie.png
Wilt van der, Harm_041A 2000x2000 (1)
Door Harm van der Wilt op 2 april 2021 om 15:25

Waarom Woerden in regioverband samenwerkt aan de energietransitie

De gemeente Woerden maakt samen met 15 andere gemeenten uit de provincie Utrecht, plannen op grote schaal energie op te wekken. Binnen dit samenwerkingsverband, is meer tijd nodig om elkaar hierin te kunnen vinden. Naar aanleiding van verschillende nieuwsberichten over de samenwerking binnen de zogehete RES U16, vroeg Woerden voor Democratie een debat aan. Harm voerde woord namens de fractie. Hieronder volgt zijn spreektekst.

"Voorzitter, het is inmiddels zo’n vijf jaar geleden, dat Johan Cruijff overleed. Afgelopen weekend verscheen er een documentaire over hem en zijn invloed op het Nederlandse voetbal.

Dat Cruijfiaanse voetbal, kenmerkt zich door een paar dingen. Aanvallend spel, niet een eeuwig tikkie breed of in de verdediging zakken, maar ruimtes en openingen creëren door samen te werken. Zo ontstaat er vanzelf een mogelijkheid, om te scoren.

In die documentaire stelde een Britse journalist dat ruimtes creëren door samen te werken, niet alleen ons voetbal, maar ook onze Nederlandse cultuur kenmerkt. Immers, alleen door samen te werken, maakten onze voorouders vroeger de polders. En zo creëerden zij meer ruimte voor woningen, en voor landbouw. Door samen te werken, legden we zelfs een nieuwe provincie aan. Zelfs ons politieke ‘poldermodel’ is ervan afgeleid.

Voorzitter, alleen door samen te werken in regio-verband, creëren we ruimtes voor grootschalige energieopwekking. Zo kunnen wij de opgave delen met gemeenten uit de Lopikerwaard, zoals uit het voorgestelde concept-afwegingskader blijkt.

Voorzitter, onze fractie speelt liever geen tikkie breed door te blijven wijzen naar andere technieken, niet in de verdediging schieten door te stellen dat het allemaal niet kan of niet nodig is. Onze fractie speelt het liefst samen, vooruit. In een tempo dat iedereen bij kan benen.

Wij vinden het dan ook veel te voorbarig om te stellen dat de samenwerking in U16 verband, niet in ons belang is. We kunnen immers bijsturen met het afwegingskader, en als we daar constructief en kritisch naar kijken, kunnen we altijd verbeterpunten voorstellen, wat onze fractie ook zal doen. Want voorzitter, de ChristenUnie-SGP combineert zorg dragen voor de schepping wereldwijd, met zorg dragen voor leefomgeving van onze inwoners, dichtbij."

Deel dit bericht

Reacties

Plaats een reactie