Samen naar een klimaatbestendig Woerden

leaf-1001679_1920.jpg
Wilt van der, Harm_041A 2000x2000 (1)
Door Harm van der Wilt op 27 oktober 2020 om 14:52

Samen naar een klimaatbestendig Woerden

Gisterenavond besloot de raad over het raadsvoorstel Klimaatbestendig Woerden 2050. In dit plan staat wat de gemeente wil gaan doen om beter bestand te zijn tegen hitte en piekbuien in de toekomst. Samen met D66 werkten we aan een motie om ook inwoners hierbij te betrekken, bijvoorbeeld door hen te helpen met het vergroenen van hun tuinen. De motie is gisterenavond raadsbreed aangenomen.

In de komende jaren zal de gemeente werken aan het klimaatbestendig maken van de openbare ruimte. Dat is nodig om beter bestand te zijn tegen droogtes en piekbuien in de toekomst. Maar naast de openbare ruimte, is ook de grond die in handen is van inwoners en bedrijven, vatbaar voor weersextremen. Om hier iets aan te doen, zou de gemeente inwoners op verschillende manieren kunnen helpen met het vergroenen van hun omgeving wanneer zij dit zelf zouden willen. Groen neemt immers beter water op dan tegels, en kan ook voor de nodige schaduw zorgen.

Een voorbeeld hiervan is de Rotterdamse tegeltaxi, waarbij de gemeente kosteloos zand en tegels komt ophalen wanneer mensen hun tuin willen vergroenen. Een Woerdense tegeltaxi zou betekenen dat het vergroenen van tuinen ook voor de kleinere portemonnee aantrekkelijker wordt. De beslissing om de tuin te vergroenen, blijft aan inwoners zelf.

Het idee van een tegeltaxi voor Woerden, werd tijdens de commissievergadering door onze fractie ingebracht. Ook D66 had zich voorbereid en wist een aantal initiatieven uit verschillende gemeenten te benoemen. We sloegen de handen ineen en kwamen tot een gezamenlijke motie. In deze motie wordt het college gevraagd om verschillende initiatieven in omliggende gemeenten te onderzoeken en hierover een raadsvoorstel te doen in het derde kwartaal van 2021. Deze motie is tijdens de raadvergadering van maandag 26 oktober raadsbreed aangenomen.

De motie is in zijn geheel te vinden op:

https://gemeenteraad.woerden.nl/Vergaderingen/Gemeenteraad/2020/26-oktober/20:00 

Deel dit bericht

Reacties

Plaats een reactie