Op pad met de Boa’s

nog kleiner!.png
Daphne
Door Daphne van der Wind op 15 september 2020 om 20:32

Op pad met de Boa’s

De (na)zomerstage van Daphne

Afgelopen weekend was Daphne op pad met de Boa’s in het kader van haar zomerstage. De Boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaar) zetten zich in voor de veiligheid en de leefbaarheid in de gemeente. In deze blog doet zij haar verslag. 

Elke vrijdag en zaterdag is er een koppel actief in de gemeente. Ik fiets mee met de Boa’s tijdens hun ronde door wijken Molenvliet en Centrum. Al snel werd duidelijk dat de Boa’s de oren en ogen van de wijk zijn en veel inwoners kennen. Wanneer wordt gestopt bij een JOP (jongerenontmoetingsplek) om een praatje te maken met een groepje jongeren en wordt verzocht om de achtergelaten rommel op te ruimen, gaat dat in goede harmonie en met de nodige grappen. De boa’s geven later ook aan dat ze jongeren wekelijks tegenkomen en vaak een praatje maken. Dat schept een band en dat vinden zij belangrijk: “Op deze manier is er veel meer mogelijk dan wanneer we gelijk met boetes gaan zwaaien”, aldus de boa’s. Al fietsend door het donkere Woerden vertellen de ambtenaren over hun werk en hoe zij ook hun verantwoordelijkheid nemen door wanneer het nodig is, zorgmeldingen te doen en/of op te schalen.

Op mijn vraag of zij zich weleens onveilig voelen in Woerden antwoorden ze helaas ‘ja’. Meerdere malen hebben de boa’s te maken gekregen met dreigende en onveilige situaties tijdens hun werk. Ik vind het heftig om te horen dat dit ook in Woerden gebeurt. Momenteel loopt er een pilot met body cams. De boa’s dragen deze kleine camera’s zodat gesprekken en confrontaties worden gefilmd. De boa’s geven aan dat zij wel een positief effect ervaren door het gebruik van de body cams. Enerzijds werkt het afschrikwekkend. Mensen lijken zich in te houden als ze weten dat ze worden gefilmd. Anderzijds is het opgenomen beeld al meerdere malen van belang geweest in een onderzoek.

Na een rondje station, waar het rustig is, rijden we naar het Westdampark. Dit park is pas vernieuwd, maar er zijn geen lantaarnpalen in het park geplaatst waardoor het rond een uur of 21.00 pikdonker is. Aan de geluiden te horen zijn meerdere groepjes mensen in het park. De boa’s geven aan dat het gebrek aan licht hun werk bemoeilijkt, zij kunnen moeilijk in één opslag zien hoe de situatie in het park is.

In het park troffen we meerdere groepjes mensen aan met wie een praatje wordt gemaakt. Voor één groepje werd hun ‘feestje’ vroegtijdig afgebroken omdat zij als 17-jarigen met een aangebroken kratje bier en een muziekje in het park zaten. Op de terugweg spraken we nog over het beeld van de raad van de boa’s en de bezetting van de boa’s. Er zijn in totaal vier boa’s actief in koppels in Woerden en Oudewater op vrijdagavond en zaterdagvond. Prioriteren is noodzakelijk vanwege de beperkte bezetting.  Landelijk wordt 1 boa’s per 10.000 inwoners geadviseerd. Woerden en Oudewater hebben bij elkaar ruim 70.000 inwoners, reken maar uit…

Al met al was het heel interessant om met ‘andere ogen en oren’ door Woerden te fietsen en in gesprek te gaan met de boa’s over hun werk in Woerden.

Deel dit bericht

Reacties

Plaats een reactie