Koop Lokaal!
Lettend op de laatste cijfers zien we dat corona nog steeds door ons land heen golft. Hoe corona zich zal ontwikkelen na de 'zomerslaap' is nog afwachten. Maar iedereen hoopt dat we zo snel mogelijk terug kunnen na onze oude doen. Hoewel, onze 'oude doen'. Misschien kan het toch iets duurzamer?
Het is augustus 2019. Trrrriiinngg! “Uw pakketje meneer”. Het is de zoveelste online bestelling van dit jaar. En ook in de maanden die volgen weten chauffeurs ons huis inmiddels blindelings te vinden. Producten worden ingevlogen, pakketjes worden besteld, in het warenhuis ‘ge-pickt’, in plastic verwikkelt, in karton verpakt, en door de chauffeur aan de deur overhandigd. Meerdere bezorgingen per week zijn ons huishouden niet vreemd.
Corona
Dan is het 12 maart 2020. Op tv zien we de premier samen met een gebarentolk uitleggen wat een pandemie voor ons in de praktijk allemaal betekent. Naast een tal van restricties, betekent in ieder geval dat onze economie een klap gaat krijgen. Sommige ondernemers moeten tijdelijk dicht, andere kunnen slechts onder beperkingen open. In Den Haag worden aan verschillende steunpakketten gewerkt om de klap te verzachten. maar hoe lang ons land dit vol gaat houden, lijkt de vraag. Met name kleine, lokale ondernemers zijn kwetsbaar.
Bezinning
Maar elk nadeel heeft zijn voordeel. De lucht is schoner dan ooit. We zien vanuit Kamerik luchten zonder door vliegtuigen getrokken strepen. De planeet krijgt een adempauze na alle groeiende bedrijvigheid die wereldwijd plaatsvindt. Het roept de vraag op, is al dat bestellen echt nodig? Is het wel zo duurzaam om een bestelbusje te laten rijden? Is wat ik online koop, echt van meerwaarde ten opzichte van wat ik in de stad bij een lokale ondernemer kan vinden?
Wat een lokale kwestie lijkt, roept een bredere vraag op. Wat voor economie willen we? Veel producten die we hier gebruiken, hebben al een reis van duizenden kilometers achter de rug. Neem een tennisbal. Het rubber, en andere grondstoffen uit de hele wereld komen in de Filipijnen bij elkaar, om vervolgens in Indonesië te worden verpakt en per boot naar Europa per boot te worden verscheept. Voordat mijn hond in het Mijzijdepark erachteraan rent, hebben de onderdelen van dit balletje al 80.000 (!) kilometer afgelegd.[i] Dat is twee keer de wereld rond.
Koop lokaal
Hoe kan het anders? Laten we proberen om al die routes die producten (vaak nog op fossiele brandstof) afleggen, een stukje kleiner te maken en tegelijkertijd onze lokale ondernemers te ondersteunen. Koop lokaal wat je echt nodig hebt. Niet alleen in ‘corona-tijd’ maar ook daarna. Denk in ‘korte ketens’. Wees ervan bewust dat producten, in het bijzonder voedsel, niet alleen geld kosten, maar ook grondstoffen en energie om het te maken en brandstof om het jouw woonkamer of koelkast in te krijgen. Laat al die online-winkels even links liggen, pak de fiets naar de stad-of dorpskern en steun lokale ondernemers.