Praat digitaal mee over energieopwekking in Woerden
De gemeente organiseert een webinar, twee online sessies en een online enquete
Waar willen we wel en waar willen we geen windmolens en zonnepanelen in Woerden? Vanavond organiseert de gemeente Woerden een Webinar waar u informatie kunt ophalen over grootschalige energie. Op dinsdag 12 en woensdag 20 mei vinden er twee online sessies plaats, waarin u mee kunt praten over het opwekken van duurzame energie op grote schaal. Ook kunt u via de online enquête uw mening geven.
Van fysiek naar digitaal
De maatregelen rond het Coronavirus hebben ons dagelijkse leven in Nederland op zijn kop gezet. Ook alle fysieke bijeenkomsten van gemeente Woerden zijn afgelast. Het proces om invulling te geven aan het grootschalig opwekken van duurzame energie loopt landelijk, regionaal en lokaal wel door. Er is wel iets meer tijd vanwege de coronamaatregelen. Gemeente Woerden vindt het belangrijk dat u hier kennis van heeft en wil graag met u in gesprek blijven. Daarom gaan een aantal activiteiten online door. Zo kunt u toch informatie ophalen, in gesprek en uw input geven die wordt meegenomen bij het opstellen van het Afwegingskader. Uiteraard wordt dit goed geëvalueerd en wordt er gekeken of er op een later moment aanvullingen nodig zijn in het traject. Meer informatie over het Afwegingskader vindt u op www.woerden.nl/duurzameopwek.
Praat digitaal mee
U kunt online kennis op doen, meepraten en uw mening geven:
Webinar: kennis en informatie op doen
Op 21 april is er van 20.00 uur – 21.30 uur een webinar over het opwekken van grootschalige duurzame energie. Een webinar is een interactieve live-uitzending via internet. De uitzending wordt opgenomen en is later terug te kijken. Tijdens het Webinar gaat een gespreksleider in gesprek over windmolens en zonnevelden met een landschapsarchitect, een energiecoöperatie en een omwonende. Via foto’s en filmpjes kunt u ook visueel mee op een ‘tour’ langs energieprojecten. U kunt via de chat vragen stellen.
Klik hier om u aan te melden voor de webinar.
Online sessies
Er worden op 12 en 20 mei van 20.00-22.00 online sessies georganiseerd als vervanging van fysieke inloopavonden. Via een digitaal platform kunt u - met video of alleen via geluid - meedenken en praten over grootschalige duurzame energie.
De opzet van deze sessies is vergelijkbaar met die van de inloopavonden. Bij de start van de sessie krijgt u een korte uitleg over het verloop van de avond en het participatieproces. Vervolgens gaat u in kleinere groepen in gesprek over 9 energiekeuzes. De keuzes zijn bedoeld om het gesprek aan te wakkeren, waardoor de gemeente meer inzicht krijgt in de energievoorkeuren van Woerden.
Klik hier om u aan te melden voor de online sessies.
Online enquête
Kunt u niet bij de online sessies zijn, maar wilt u wel graag uw mening geven? Dat kan met de online enquête waarin u uw voorkeuren kunt aangeven.
Klik hier om de online enquête in te vullen.
Wat is het Afwegingskader?
In het Afwegingskader staan voorwaarden voor de wijze waarop duurzame energie een plek kan krijgen in gemeente Woerden. Dit wordt onder meer gebruikt om aanvragen van ontwikkelaars te kunnen toetsen. Deze voorwaarden kunnen ruimtelijk of technisch zijn, kunnen gaan over lokaal eigenaarschap en gaan ook over wat we in gemeente Woerden aanvaardbaar vinden.
Basis voor bijdrage Regionale Energiestrategie
In het landelijke Klimaatakkoord is afgesproken dat 30 energieregio’s onderling afspreken hoeveel en waar ze grootschalig duurzame energie gaan opwekken. De regio’s leggen hun afspraken vast in een Regionale Energiestrategie (RES). Gemeente Woerden valt onder de regio U16.
Op 25 maart 2020 maakte de U16 haar ontwerp energieplannen bekend in de Ontwerp RES. Dit is een inventarisatie van hoe en hoeveel er kan worden opgewekt in de regio. Waar dit precies gaat worden opgewekt, is nog niet bekend. Dit komt in de definitieve RES, naar verwachting begin 2021. Hoe gemeente Woerden gaat bijdragen, hangt af van hoe we lokaal invulling geven aan het opwekken van duurzame energie. Dit wordt uitgewerkt in het Afwegingskader. Het Afwegingskader geldt dus ook als basis voor de bijdrage van gemeente Woerden aan de RES.
- Lees hier het nieuwsbericht van gemeente Woerden over de Ontwerp RES.
- Lees hier meer over de RES en het hele ontwerp van de RES.
Uit de nieuwsbrief van Gemeente Woerden