Vang gevluchte kinderen op

foto vluchtelingenkamp.jpg
PF Lia
Door Lia Noorthoek op 13 maart 2020 om 18:36

Vang gevluchte kinderen op

Alleen reizende kinderen in kampen. Moeten we daarvoor opkomen? Waarom zitten die kinderen daar en waar komen ze vandaan? En nu de kinderen en daarna de gezinnen?Deze vragen en nog veel meer hebben we als fractie van CU-SGP afgelopen dagen ontvangen. Lia licht onze motie toe.

Aan de ene kant snappen wij deze vragen, maar aan de andere kant ook niet. Deze alleenreizende kinderen komen vooral uit Afghanistan en Syrië.  Ze zijn voornamelijk alleen, omdat ze hun ouders hebben verloren of ze zijn hun ouders kwijtgeraakt.

Maar nu zitten die kinderen in overbevolkte kampen en moeten onder erbarmelijke en beschamende omstandigheden proberen te overleven. Er is een machtsstrijd gaande tussen het Turkije van Erdogan, Griekenland en de Europese Unie. De situatie wordt elke dag onveiliger en daarom luiden Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children de noodklok.

Er moet een oplossing komen voor kwetsbare kinderen die alleen op de vlucht zijn. Deze kinderen wordt de toegang ontnomen tot hun meest fundamentele rechten zoals onderdak, water, eten, medische zorg en onderwijs. Ze zijn extreem kwetsbaar, ze kunnen worden misbruikt, verhandeld en sommigen verdwijnen volledig uit zicht.

Via deze motie willen we het college oproepen: toon bereidheid om een deel van deze alleenstaande kwetsbare kinderen op te vangen en maak dit kenbaar aan het kabinet. Dit kan een begin zijn om het kabinet in beweging te krijgen.

De motie is met 23 stemmen voor en 4 tegen aangenomen!!

 

Door Lia Noorthoek

Deel dit bericht

Reacties

Plaats een reactie