In Molenvliet op zoek naar de juiste energiemix

Energy-game.jpg
Wilt van der, Harm_041A 2000x2000 (1)
Door Harm van der Wilt op 14 november 2019 om 16:26

In Molenvliet op zoek naar de juiste energiemix

Wijkplatform Molenvliet organiseerde afgelopen woensdagavond een We-Energy Game: een simulatiespel waarbij inwoners zelf de kans krijgen om in de rol van beleidsmaker te kruipen door op een speelbord te bepalen waar er windmolens, zonnepanelen en andere technieken moeten komen te staan. 

Na een introductie van twee studenten van de Hanze Hogeschool uit Groningen, werden er drie groepen gevormd. Elk lid van de groep had zijn eigen belang: leefbaarheid voor de mensen, productie, winst, wetgeving of het welzijn van de planeet. Het doel van het spel is om ervoor te zorgen dat ieder lid van de groep zijn doelstelling haalt. Alle spelers mochten tijdens hun beurt een techniek op het bord plaatsen, waar voor de gelegenheid de stad en haar omgeving op was afgebeeld. Kies je voor een windmolen, of voor zonnepanelen op daken? Wat vind je er van als je mais verbouwt om energie op te wekken? Wat betekent jouw keuze voor de andere spelers? Dat soort kwesties kwamen er aan bod. Al snel werd duidelijk dat de opgave zo groot is, dat je het met een enkele techniek niet redt. Je komt er alleen uit als je samen met elkaar afweegt welke mix van technieken het beste is voor iedereen.

Na afloop werden de uitkomsten van de drie groepen besproken en de gemaakte keuzes toegelicht. Het spel doet je realiseren hoe groot en ingewikkeld de opgave is. Het viel op hoeveel kennis de betrokkenen hadden en er werden tips over energiebesparing met elkaar uitgewisseld. Want alles wat je bespaart, hoef je immers niet op te wekken en dat zou bijvoorbeeld een windmolen kunnen schelen. Een aantal van de aanwezigen voelden zich na afloop gemotiveerd om aan in het echt aan de slag te gaan. Het is net zoals wij hopen dat onze gemeente de energietransitie oppakt: door samen met inwoners te zoeken naar de juiste mix.

Deel dit bericht

Reacties

Plaats een reactie