Wordt het snert vandaag?
U denkt, wat is dat nu voor vraag. Maar wist u dat …
- In NL 50 kilo voedsel per persoon per jaar wordt weggegooid?
- Voedsel met een houdbaarheidsdatum die (bijna) verlopen is, vaak nog prima te gebruiken is? Sterker nog, een Frans kaasje is dan vaak pas rijp en geschikt voor consumptie
- Veel van wat er aan voedsel weggegooid wordt, ook nog eens van ver gehaald wordt (want dat is lekker!)
- Je in de Boqueria in Barcelona (markthal) het snijafval van de visboeren kunt kopen, omdat je daar nog fantastisch bouillon van kunt trekken? Dat wordt dus niet weggegooid!
Zullen we in Woerden een droom werkelijkheid laten worden?
- Als we het verspillen van voedsel gaan koppelen aan verspilling van talent? Door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt laten helpen, zodat zij een mooi vak leren
- Als een cateringbedrijf van de restjes uit de supermarkt een voedzame maaltijd kookt
- Als we dat thuisbezorgen bij ouderen of mensen die minder te besteden hebben?
- Als we jongeren bij eenzame ouderen thuis laten koken, geeft dat minder eenzaamheid, een stuk gezelligheid, een voedzame maaltijd, en dus een win-win situatie!
- Als ….
Als we bij de houdbaarheidsdatum nu eens denken dat het ook “Te gebruiken tot”, of zelfs Te genieten tot” kan betekenen? Als CU-SGP Woerden denken we dat duurzaamheid niet alleen met energie te maken heeft, maar juist met minder voedselverspilling. Lokaal voedsel is ook nog eens duurzamer, en eten volgens de seizoenen is ook nog eens verrassend vers.
Doet en denkt u met ons mee? Wij horen graag van u! Mail ons: voedsel@cusgpwoerden.nl
Simon Brouwer
Fractievoorzitter en lijsttrekker CU-SGP Woerden