Boeren en natuur
Donderdag 11 april stroomde de raadszaal vol met boeren.
Heel veel informatie werd gedeeld door provincie en waterschap. Ook de boeren kwamen aan het woord. Het blijkt een complexe puzzel te zijn, waarin ervaring en wetenschap soms ver uit elkaar ligt. Graag gaan we met u/jij het gesprek aan!
Een avond lang werd gesproken hoe we onze prachtige natuur, historische polderlandschappen kunnen redden van verdere verschraling, hoe we stikstof en broeikasgassen kunnen terugdringen en hoe we de water- en bodemkwaliteit gaan verbeteren.
Heel veel informatie werd gedeeld door provincie en waterschap. Ook de boeren kwamen aan het woord. Het blijkt een complexe puzzel te zijn, waarin ervaring en wetenschap soms ver uit elkaar ligt.
Om enig idee te geven wat er onder meer speelt: Op dit moment beoordeelt de gemeente Woerden of gebieden (ook wel NNN gebieden genoemd) omgezet mogen worden naar natuur. Deze gebieden liggen aan de Breudijk-Bijleveld, Kamerik-Teylingen, Schraallanden langs de Meije en Bodegraven-Noord Polder Rietveld. Dit raakt groepen bewoners en vele agrariërs. Als dit wordt toegestaan, zal de provincie deze gebieden definitief omzetten naar natuurgebieden. Dan zullen stukken land compleet veranderen door ze af te plaggen (toplaag eraf schrapen) of te veranderen in grasland met vele kruidensoorten. De meningen of het effect hiervan zijn zeer verdeeld. Het positieve effect van deze ingrepen is namelijk lang niet zeker. En daar komen de boeren ook in beeld. Zij kennen het landschap als geen ander omdat ze al generaties, dag in – dag uit, het land bewerken en gebruiken. In de praktijk blijkt dat uitgedachte wetenschappelijke methodes om de natuur te verbeteren, lang niet altijd succesvol zijn en zeker niet op de complexe veengrond in de gemeente Woerden.
Het dilemma wordt duidelijk. We hebben hier te maken met ingrijpende beslissingen, die grote gevolgen hebben.
Als fractie zijn we nauw betrokken en leggen we de complexe puzzel. We willen ons inzetten voor een verbetering van de natuur, een toename van de biodiversiteit, behoud van vogelsoorten, enzovoorts. Echter, dit mag niet ten koste gaan van kostbaar agrarisch land en het voortbestaan van ons dierbare weidelandschap. Ook willen we toekomst voor de agrariërs. Daarom willen we dat de boeren actief betrokken worden bij de plannen voor de toekomst. Ze hebben veel kennis van het landelijk gebied. Als CU-SGP hebben we aangegeven dat de boeren mee moeten praten met de provincie als er verder nagedacht en gewerkt wordt aan de toekomst van het landelijk gebied.
Dit is een eerste stukje van het verhaal. Er is veel meer over te schrijven en te vertellen.
Daarom willen we als fractie in juni een avond beleggen waarin we u/jij verder willen bijpraten over deze ontwikkelingen. We willen graag jullie mening horen. Op die avond zullen ook agrariërs en natuurexperts, zoals een ecoloog, aanwezig zijn. Graag gaan we het gesprek aan!
Alvast hartelijk welkom. De datum volgt!