Tour de Woerden: Bomen en Bloemenkwartier

begroeiing.JPG
HJdeJonge.jpg
Door Eric de Jonge op 9 juli 2021 om 20:56

Tour de Woerden: Bomen en Bloemenkwartier

Dit keer doorkruisen we het Bomen- en Bloemenkwartier als onderdeel van de tour door alle wijken en dorpskernen van de gemeente Woerden. Simon en Eric gingen op pad. 

Er werd gestart met het opnemen van de situatie langs de Hollandbaan / Waardsebaan. Er is veel verkeer en er is zorg dat met de komst van de Rembrandtbrug dit alleen maar zal toenemen. Er is ook veel vrachtverkeer. Ook zien we heel duidelijk de grotere vrachtwagens boven het nieuw geplaatste geluidsscherm rijden. Een bezoekje bij bewoners van de Essenlaan resulteert in een geanimeerd gesprek. De bewoners hebben in overleg met de gemeente de afspraak gemaakt dat er alsnog bomen geplaatst gaan worden tussen geluidsscherm en water, waardoor de overlast en rust weer terugkomt langs de Waardsebaan. Aandachtspunt is dat de Gemeente nu wel moet doorpakken om die bomen te bestellen en in het najaar te plaatsen! Wel een mooi voorbeeld van participatie.

Al fietsend door de wijk zien we één van de nieuwere pareltjes liggen: de buitenbasketballvelden van Blue Drakes. Dit trekt veel jeugd en zorgt voor volop sportiviteit en gezelligheid. De overlast die er eerst was, lijkt weg, maar dat vragen we nog na bij de wijkambtenaar (zie einde artikel). De wijk ziet er netjes uit en er zijn veel voorzieningen, zoals een discounter, huisartsenpraktijk, diverse scholen en een klein winkelcentrum aan de Hazelaarstraat waar je prima je boodschapjes en lekkere hapjes kan halen.

bluedrakes

Ons volgende bezoekje aan de bewoners van de Hazelaarstraat gaf weer de nodige informatie. Het is prettig wonen en ondanks dat er dicht bij een discounter geleegd wordt, is het prima leven hier. Soms is het hier wel druk maar niet onvelig. Als we op het onderwerp onderhoud van het groen spreken, wordt door een echte kennis gesteld dat er zoveel onkruid en niet gewenste vegetatie her en der door de struiken staat, dat dit zonder twijfel een hoger onderhoudsniveau nodig heeft: als dit zo doorgaat, is het niet meer te verwijderen en rest het compleet verwijderen van alle struiken. Rondom de Hazelaarstraat ligt er wel wat zwerfvuil. Wat mooi om te horen dat er bewoners zijn die dat elke week opruimen. De veiligheid in de wijk is inmiddels ook weer in orde. En dat is ook aan de misdaadcijfers te zien over de afgelopen jaren.

Doorfietsend bezoeken we bewoners van de Hortensiastraat. Eén van hen is slechtziend. Dan wordt al snel duidelijk dat al die opengebroken straten, maar ook container op de straat een stevige uitdaging zijn voor deze doelgroep. We nemen weer een paar aandachtpunten mee!

Als laatste bezoeken we het kruispunt Crysantstraat / Kromwijkerkade waar we goed zicht hebben op het verkeer wat hier steeds langskomt. Dat loopt volgens de bewoners soepel. Werkzaamheden mogen alleen wel eerder aangekondigd worden. De gemeente moet daar aan blijven werken. Een komisch moment is toch wel dat een nieuwe en oude lantarenpaal gebroederlijk bij elkaar staan?

lantaarnpalen oud en nieuw

Het bomen- en bloemenkwartier is heel divers. Zo is een behoorlijke mix van nationaliteiten, een mix van oude en nieuwe huizen, veel scholen en gezinnen en drukke verkeersaders die op dit moment er rommelig bijliggen en mooi opgeknapte beschoeiing langs het water. Het fietsverkeer kan straks gebruik maken van een 2 richting fietspad over de boerendijk. Al met al een gezellig en levendig buurtje.

Er zijn nog wel twee zaken. Straten als en rondom de prinsenlaan staat vol met geparkeerde auto's. Daar is het meer dan druk en niet goed bereikbaar voor hulpdiensten. Verder heeft het Bloemen- en Bomenkwartier op dit moment geen wijkplatform maar wel een wijkambtenaar. En die spreken we volgende week. We willen graag weten wanneer deze prachtige wijk wel een wijkplatform krijgt, zodat gebiedsgericht werken meer vorm krijgt.

Deel dit bericht

Reacties

Plaats een reactie