In Den Haag vechten tegen gaswinning

carla dik web
HJdeJonge.jpg
Door Eric de Jonge op 6 maart 2018 om 22:29

In Den Haag vechten tegen gaswinning

‘Elke juridische hobbel grijp ik aan om gaswinning bij Woerden tegen te houden’, aldus Tweede  Kamerlid Carla Dik-Faber.

‘Elke juridische hobbel grijp ik aan om gaswinning bij Woerden tegen te houden’, aldus Tweede  Kamerlid Carla Dik-Faber. Zij sprak maandagavond voor de ChristenUnie/SGP over haar gevecht in Den Haag om te voorkomen dat bewoners van Woerden hier schade van gaan lijden. Elke mogelijkheid grijpt zij aan om te voorkomen dat Vermillion daadwerkelijk gas of olie gaat winnen bij Woerden. Anderhalve week geleden heeft de minister haar nog verzekerd dat dit project stil ligt, maar zij blijft waakzaam.

Voor een aandachtig en betrokken zaal toont Carla Dik (ChristenUnie) zich zeer gemotiveerd en deskundig in de omschakeling van wat zij noemt de ‘fossiele energie verslaving’ naar groene, duurzame energie. Realiseren van het klimaatakkoord in Parijs is daarbij haar doel. Haar diepste motivatie is een Bijbelwoord: De schepping ziet er reikhalzend naar uit dat openbaar wordt wie zich als kinderen Gods in gaan zetten voor de schepping.  

Een belangrijk instrument voor de vergroening noemt zij huizen verduurzamen. Maar ook moeten er stringentere regels voor bedrijven komen.

Lijsttrekker Simon Brouwer geeft aan dat de plaatselijke overheid een aanjaagfunctie heeft en de taak om aan de inwoners goede, eerlijke voorlichting te geven hoe de omschakeling te maken naar duurzame energie. ‘Als wij willen dat er in Woerden geen gasboring komt, moeten we als inwoners van Woerden ook zelf ons gasverbruik verminderen. Anders houden we er een dubbele moraal op na, en maak je jezelf ongeloofwaardig’.

Deze avond blijkt hoe waardevol het is als een politieke partij niet alleen plaatselijk, maar ook in de Tweede Kamer de strijd aangaat voor Woerden.

Enthousiasmerend is de bijdrage op het eind van de avond van Adjo de Bruijne die laat zien dat het realistisch is zelf je woning te verduurzamen. Ook Olaf Terlouw van gemeente Woerden en Henk Bakker van stichting Duurzaam Woerden geven handvaten aan particulieren die actief aan de slag willen met duurzaamheid.

Het duurzaamheidsloket in de bibliotheek is een wens van ChristenUnie/SGP die nu al in vervulling gaat.

Wim Koerselman 

Deel dit bericht

Reacties

Plaats een reactie