Verlagen van valrisico bij ouderen

Valpreventie
2 Hugo Bulk
Door Hugo Bulk op 11 juli 2018 om 22:42

Verlagen van valrisico bij ouderen

Tien bewoners uit de wijken Molenvliet en Bomen-/bloemenbuurt namen in mei en juni deel aan de proef ‘Woerden in balans’. Een succesvol project dat ervoor zorgt dat ouderen (in de leeftijd van 75+) minder snel te val komen of dat bij een eventuele val het letsel aanzienlijk wordt beperkt. Mede dankzij ChristenUnie/SGP is deze proef tot stand gekomen! 

Training verlaagd kans op letsel met 46%

En van de adviezen is het volgen van het valtrainingsprogramma ‘Vallen Verledentijd’. De deelnemers leren in een periode van vijf weken hoe ze het beste een val kunnen voorkomen en hoe ze zich het beste kunnen opvangen als ze toch komen te vallen. Dit trainingsprogramma is wetenschappelijk onderzocht. Uit het onderzoek blijk dat mensen na het volgen van de training 46% minder kans hebben op letsel na een val.

Uitbreiding naar andere wijken

Najaar 2018 zijn de definitieve resultaten van de proef Woerden in Balans bekend. De pilot is grotendeels door de gemeente Woerden bekostigd. Het succes is inmiddels beloond met ‘Sportimpuls’, een subsidie via ZonMw. Dankzij Sportimpuls zijn er middelen om uit te breiden naar andere wijken en dorpen en meer zorgverleners op te leiden om zo het valrisico binnen de gemeente Woerden te verlagen.

De fractie ChristenUnie/SGP kijkt met spanning uit naar de definitieve resultaten en hoopt dat valpreventie blijvend beschikbaar blijft voor onze ouderen. 

Deel dit bericht

Reacties

Plaats een reactie